Haagse architectuur / architecture in The Hague

Papaverhof

Omdat ik graag wat feedback wilde hebben op mijn architectuurfotografie ben ik twee middagen op stap geweest met Peter de Ruig, architectuurfotograaf in Den Haag.
Het was een leerzame en boeiende ervaring waarbij ik niet alleen veel van Peter leerde maar ook kennis maakte met stukjes Den Haag die ik – als geboren Hagenaar – niet kende. Ik ben dan ook al heel lang weg uit de stad.
De volledige serie foto’s kun je zien op Flickr

Two afternoons I had a photowalk with Peter de Ruig, architectural photographer in The Hague, because I wanted some feedback on my architectural photography.
It was a fascinating and informative experience.I learned a lot from Peter and I got to know places which I’d never seen, although I’m born in The Hague! I left the town years ago.
The complete series is on Flickr

Papaverhof

De Papaverhof is  een hof in de Bomen- en Bloemenbuurt. De huizen zijn gebouwd in 1921 naar een ontwerp van de Stijl-architect Jan Wils. Het is een rijksmonument dat wordt gerekend tot de honderd meest waardevolle monumenten van Nederland.  Als lid van de Stijl en bewonderaar van Frank Lloyd Wright werd Jan Wils  gezien als een van de modernste architecten.  De woningen mochten niet te veel kosten en er moest veel groen en bloemen in het buurtje aanwezig zijn.

Papaverhof

The Papaverhof is a neighborhood in the Bomen and Bloemenquarter. The houses are designed by Stijl-architect Jan Wils and built in 1921. It’s a national heritage site, seen as one of the hundred most precious heritage sites in the Netherlands. Being a member of the Stijl – Group ( neoplasticism –  members were e.g. Piet Mondriaan and Gerrit Rietveld) and admirer of Frank Lloyd Wright Jan Wils was considered to be one of the most modern architects.
The houses were built for the middle class. They had to be rather cheap.  Another condition: there had to be a lot of green and flowers in the little quarter.

Rudolf Steinerkliniek

in de kapel/ in the chapel

De Rudolf Steiner Kliniek is gebouwd in 1928. De architect  is Jan Buijs. Het is een voorbeeld van antroposofische of organische architectuur. Kenmerkend zijn de natuurlijke vormen, golvende lijnen en de weinige rechte hoeken. De kliniek staat op de top van een duin, op de grens met Scheveningen. Binnen zijn de kleuren belangrijk. Volgens de antroposofie hebben deze een heilzame werking. De kliniek is gebouwd als ziekenhuis, maar functioneert nu als verpleeghuis.

kleuren! colors!

regenpijp / rainpipe

The Rudolf Steiner Clinic is built in 1928. The architect is Jan Buijs. It’s an example of anthroposophical or organic architecture.  Characteristics of this style are natural shapes, waving lines and less right angles.  The clinic is situated  on the top of a dune. In the interior colors are important as a healing factor.  Built as a hospital, it’s a nursing home now.

Croissant en Bocht van Guinea

De Belg Charles vanden Hove is de architect van het in 1999 gebouwde complex bij het Huygenspark: de Croissant en de bocht van Guinea.  Hij heeft zich laten inspireren door de neo-classicistische bouw uit de 18e en 19e eeuw die in de omgeving aanwezig is.

Charles vanden Hove from Belgium is the architect of the housing  estate that’s built in 1999 near the Huygenspark: the Croissant and the Gulf of Guinea. The 18th and 19th century buildings in neoclassical style in the neighborhood inspired him.

Strijkijzer/ Flatiron building

Het Strijkijzer is gebouwd in 2007 en is 132 meter hoog. Het heeft 42 verdiepingen. Inspiratiebron is het Flatiron Building in New York.  Architect is Paul Bontenbal.  Het gebouw bevat 51 luxe appartementen,en 300 studio’s  voor jongerenhuisvesting. Op de 41e verdieping is een café en op de 42e verdieping een uitzichtspunt. Bij helder weer kun je de schepen op de Noordzee zien. Jammer genoeg was het wat heiig bij ons bezoek.

uitzicht vanaf het Strijkijzer/ view from the Strijkijzer

The Strijkijzer ( flatiron) is built in 2007 and has a height of 433 feet. It has 42 floors. Source of inspiration is the Flatiron Building in New York City. The architect is Paul Bontenbal.
The building contains 51 luxury flats and 300 studio flats for young people.  There’s a café on the 41th Floor and a panoramic terrace on the 42th Floor.  When the weather ’s clear one can see the ships on the North Sea. Unfortunately it was a bit hazy when we were there.

Croissant and Bocht van Guinea vanaf het Strijkijzer

4 gedachten over “Haagse architectuur / architecture in The Hague

 1. Heel interessant. Ook weer mooie foto’s. Ik ben ook benieuwd wat je nog meer geleerd hebt over architectuurfotografie. Ik denk o.a. aan je foto’s van de politieacademie in Apeldoorn en die van het Deventerziekenhuis. Het is jouw manier van fotograferen. Zit daar ook een zeker patroon in, zoiets als ‘de Apeldoornse school’ van Edith Klinkhamer ! ! Klinkt misschien grappig maar de vraag is toch serieus bedoeld.
  Joep

  • Iedereen heeft zijn eigen stijl. Of ontwikkelt een stijl in de loop der tijd. Als het goed is. Vaak moeilijk te omschrijven voor jezelf waar dat nu precies in zit. Mijn sterke punten zijn vooral het oog voor lijnen, vorm, enz. Daarbij gaat het dan vaak om details. Die zíe ik. Wat ik veel moeilijker vind – en daar heb ik met Peter deze middagen ook wat aan gewerkt – is het maken van een goede overzichtsfoto. En die hoort er – zeker bij architectuurfotografie – toch wel bij. En een spannende vraag bij architectuurfotografie is ook of je “nette” foto’s maakt waarbij alles recht staat ( daar heb ik een speciale lens voor) of dat je juist de vervorming laat staan of zelfs extra benadrukt, waardoor je een bepaalde indruk a.h.w. uitvergroot. Dat laatste vind ik vaak leuk. Maar als alle foto’s in een serie zo zijn is ook de grap eraf. Ook iets wat bij mij hoort: ik werk veel met reflecties, in ramen b.v. Dat hoort wel echt bij mijn “handtekening”.
   Maar dit is allemaal mijn idee….. het zou wel leuk zijn om te weten of jij er een bepaalde lijn in ziet…

 2. Ik was gisteren in Den Haag en kwam met de trein langs het strijkijzer. Het uitzicht van daar ken ik niet, ben er ook nooit boven op geweest. De Papaverhof is wel bekend. Heb er niet zo ver vandaan gewoond. Erg leuk om het Zo terug te zien.
  Coby

 3. beautiful! I especially like the one titled ‘in the chapel’. I love all of the different lines and textures of your buildings looking down from above in the last photo. Wonderful job. I’ll check out flickr next!

Geef een reactie / Comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s